Friday, April 17, 2015

Spaghetti Udang Tomato Masala **[PEDAS]**

Hmm. Maaf la. Bab nak bubuh nama resipi ni Fara fail sikit.
Tapi bab makan-penuh-lahap-tolak-batu-kayu Fara expert lah. Hehehe.

Tanpa membuang masa, Fara nak share resipi yang diolah mengikut citarasa sendiri.
Resipi asal boleh rujuk buku masakan - 660 Curries by Raghavan Iyer.













Saiz hidangan: 3 orang

Bahan-bahan yang diperlukan:-

Bahan-Bahan A
250 gm Spaghetti
5 - 6 cawan Air
1 tbsp Minyak Masak atau 'Olive Oil'
1 tsp Garam
Bahan tambahan *tak taruk pun takpe*: 1 biji Telur 

Bahan-Bahan B
7 - 8 tbsp Minyak Masak atau 'Olive Oil'
4 - 5 biji Bawang Merah *dicincang*
3 - 4 ulas Bawang Putih *dicincang*
1 tbsp Serbuk Jintan Putih
2 - 3 tbsp Serbuk Cili
1 tbsp Garam Masala
4 tbsp Pes Tomato
1 biji Tomato *dipotong dadu* atau 6 - 7 biji Tomato Ceri *dibelah dua*
1 tbsp Gula
Secubit Garam
1 cawan Air
Bahan tambahan *tak taruk pun takpe* : 1 pkt Instant Mushroom Soup with Cheese, beberapa batang sosej yang dihiris tebal, Chilli & Parsley Flakes secukup rasa.

8 - 10 ekor Udang Harimau *dibuang kulit*
*Nak tambah atau tukarkan Udang kepada Lala ke Kupang ke pun boleh. Fara ni sebab memang suka udang.
Tapi nanti nama resipi bertukar jadi Spaghetti Seafood Tomato Masala la kan? hehehe..* 





Cara-cara penyediaan:-

Bahan-Bahan A

(1)
Rebus spaghetti guna bahan-bahan A kecuali telur. Biar sampai kembang cantik. Toskan. Kalau yang nak guna telur, lepas tos, pecahkan telur, gaul sekata.



Bahan-Bahan B

(1)
Sambil rebus spaghetti tu, ambil kuali lain. Panaskan minyak. Api sederhana. Masukkan bawang merah. Kacau-kacau sikit. Pastu masukkan serbuk jintan putih. Kacau dalam 30 saat.

FaraFrazzo


(2)
Masukkan bawang putih dan kacau. Kemudian masukkan pes tomato, serbuk cili, garam masala, gula dan garam. Kacau rata dalam 30 saat. Kemudian masukkan air. Biarkan seketika.



(3)
Masukkan tomato dan sosej. Kacau dalam 20 saat. Then, masukkan serbuk instant mushroom soup. Kacau sampai jadi agak pekat.


(4)
Kemudian, masukkan udang. Taburkan chilli flakes dan parsley flakes. Kacau rata. Biarkan seketika. 



(5)
Masukkan spaghetti yang dah digaul dengan telur tadi. Gaul semua hingga sekata. Tutup api.
Spaghetti Udang Tomato Masala sedia untuk dihidang. 


Taburkan sedikit chilli flakes, parsley flakes dan grated parmesan cheese
supaya spaghetti anda tak nampak kosong. Hehe.


Jangan pandang pada rupa luaran. 
Korang cuba pulak masak sendiri. Sure tak menyesal. 
Kalau korang memang suka pedas rempah, confirm-confirm lah korang suka ni.
Nak buat pun senang. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Komenlah seikhlas hati.
JANGAN guna perkataan-perkataan yang tak sepatutnya. INGAT!