Thursday, December 8, 2011

Cemburu Harus Bertempat?

Haruskah? Mengapakah?

Cemburu tu sebenarnya petanda yang bagus. Kalau tak cemburu tu, korang boleh jamin ke dia sayang kat kita? Hoho. Bagi Fara, mungkin istilah cemburu tak bertempat tu tak perlu pun wujud. "Ek eleh, kau sapa Fara oi? Suka-suki kau je kan?" Ok, ok, sori la. Ni cuma pendapat Fara ye. Tak suka takpe, tak marah pun ;)

Contoh keadaan di mana orang cakap ianya adalah cemburu tak bertempat ialah bila si suami terperuk celah ketiak emaknya setiap masa. Ni CONTOH ye. Si isteri pulak dibuatnya macam ada takde je dalam rumah tu. Bila si isteri buat muncung itik, mula la bebel cakap bini tu cemburu tak bertempat. Come on la guys, dah kalau 24/7 awak dengan mak, mahunya tak jeles si bini tu.

Seterusnya: Bayangkan kita tengah elok keluar jejalan reramai dengan dia ngan kengkawan dia, boleh la pulak ada member dia yang berlainan jantina dengan dia main tepuk tampar cubit-cubitan dengan dia DEPAN mata kita. Jeles tak? Jeles tak? Tipu la tu kalau tak jeles. Dia boleh cakap kat kita, "Yang, dia tu kawan i la, jangan la jeles". Tolonglah berperasaan wahai si pasangan oi. Kita ni jeles sebab awak merelakan diri di tepuk tampar cubit bagai depan mata kita. *Hmmm, macam mana la agaknya kalau kat belakang kita ye? Haih.

Secara alam maya pulak, kita boleh terasa hati bila pasangan kita bergurau lebih-lebihan dengan kawan dia yang berlainan jantina. Tak kisah la chat ke, comment ke. Nak nak kat Facebook sekarang ni apa jua yang kita 'Post' atau 'Like' semua keluar kat kotak tepi belah kanan tu.

Contoh komen-komen jengkel yang dilakukan pasangan dan kawannya yang boleh menyumbang ke arah kecemburuan tahap biasa tapi tak boleh diterima oleh perasaan ialah :-

ASBESTOS : u, u cakap nak bawak i naik basikal u.
BOMBOM : bole, tapi basikal posmen dolu-dolu tu, i sumbat je u dalam beg tepi tu. hehe.
ASBESTOS : alaaa, u ni jaat tau, i tanak naik basikal lama tu.
BOMBOM : ke u nak duduk dalam beg tarik, senang i tarik u. hehe.
ASBESTOS : eeei, tanak laa! kata nak bawak i dok belakang basikal u. jaat tau u ni.

Mungkin ni biasa je bagi sesetengah orang. Tapi kalau nak cemburu pun tak salah sebab kemain lagi siap janji nak bawak naik basikal sama-sama. Korang nak ke pasangan korang naik basikal berduaan ngan orang lain? "Ek eleh, gurau-gurau je kot. Rilek sudah." Gurau pun ada limit la. Dah la kawan dia tu adalah orang yang pernah pasangan kita suka dulu. Lepas tu, komen-komen tu telah disorok daripada pengetahuan kita. Pelik. So, tak salah kan cemburu?


FRAZZO: Kita berkawan ada ADAB kan. Kalau boleh, jangan lah sampai pasangan kita terasa hati dengan kita. Ok? ;)

No comments:

Post a Comment

Komenlah seikhlas hati.
JANGAN guna perkataan-perkataan yang tak sepatutnya. INGAT!